top of page

Новини от градината

Тук можете да видите част от отзивите в медиите за Ботаническа градина "Борика"

WELCOME

Welcome visitors to your site with a short, engaging introduction. Double click to edit and add your own text.

lifestyle.bg:

Ботаническа градина Борика и Ясен Иванов, който създаде райска градина на час от София 

Ботаническа градина "Борика" в едноименното село до Ихтиман се появява като отражение на любовта и духовната връзка на Ясен Иванов с природата. 

"Любопитството, интересът към заобикалящия ме свят, грижата за растения и животни ме съпътстват от първите ми съзнателни детски спомени", казва Ясен, прекарал летните си ваканции в селото на баба си и дядо си.

yasen_ivanov_borika.jpg

Подранилата жега

Подранилата жега подлага на изпитание цветята в ботаническата градина в село Борика, край Ихтиман. Тук има над 600 вида растения от пет континента. За да ги спаси, основателят на градината Ясен Иванов полива няколко пъти на ден.

Репортаж на Новините на NOVA 

МАЛКИ ИСТОРИИ, БНТ:Историята на Ясен,за когото природата е Бог

site.jpg

Интервю

“Повечето съвременни хора напълно са изгубили връзка с природата”

Разговор с Кристина Ликова

Botanicheska_gradina_225_03.jpg

Ботаника за душата | EVA.bg

Да създадеш частна ботаническа градина, събрала над 550* растителни вида от пет континента, е занимание ексцентрично, което по би подхождало на английски аристократ. Но има хора у нас, благородници по душа, влюбени в природата и нейната красота.

14.jpg

5 континента си дават среща в земния рай на Борика

Наближи ли уикенд, редовно започваме да се питаме къде да избягаме от градската суетня. Искаме хем да е наблизо, хем да е спокойно, на чист въздух, да е интересно и т.н. Ботаническа градина "Борика" е всичко това - с допълнението, че ще се насладите и на невероятна красота. Само на 50 км от София, в село Борика, може да се потопите в невероятния цветен оазис, създаден от младия географ Ясен Иванов, а децата ви да поиграят на воля, изследвайки жаби, златни рибки, водни охлюви, насекоми и др. 

Ясен и неговият цветен свят

Дипломираният географ и еколог е направил от двора на дядо си ботаническа градина - за своя душа и за радост на хората

Концерт на дует Авигея в Ботаническа градина "Борика"

През септември 2020 г., градината беше домакин на космическия концерт на Сибина Раденкова и Александра Василева от дует "Avigeya Voices". Те изпълниха въздуха с дух, душа, музика, свят, вселени, космос, галактики от изключителност, каквато само техните гласове са способни да създадат.

Да направиш ботаническа градина в дядовата къща

Ясен се грижи сам за ботаническата градина - всеки ден става в 6 сутринта, за да полива растенията, а работата приключва след полунощ. 

Репортаж на bTV от първите дни на градината през 2016-а година

bottom of page