top of page
plants (4).jpg

Градината

Градината е разположена на площ от близо 9 декара, но усещането, когато се влезе в нея е за по-просторно място, тъй като тя е съставена от няколко уникални по облик и същност градини, разположени на различни нива. Преходът между тях е през тесни пространства, а това създава усещане за още по-обширно място. 
През всеки от четирите сезона, градината представя различна комбинация от растителни видове - едни се събуждат, други заспиват, но винаги има неизброим букет от цветове и аромати. За това и не се изненадвайте, че пчелите, птиците и други животни “влизат” без билет за да станат част от този пъстър свят. Така през пролетта, лятото и есента, можете да се докоснете до напълно различни едни от други цветови светове. 

Растения

В ботаническата градина може да се види изобилие от над 600 вида растения от 5 континента - Нова Зеландия, Южна Африка, Южна Америка, а най-много - от Северна Америка, Азия и Европа. Някой от по-редките видове растения, които можете да видите са бразилски равен, петрофитум, араукария, стахиурус, баптисия, дармера, акантолимон, котула, критски риган, сисиринхиум, мазус, формиум, лизихитон, лобелия, хелиантемум, аренария монтана, вернония, стокезия, агапантус, шахматовидна ведрица. 

lake.jpg
5.jpg

Началото

Градината е отворена за посетители на 6 юни 2016 г. от географа Ясен Иванов. Вдъхновение черпи от градини в цял свят, но най-вече от Англия. Така вече осем години Ботаническа градина "Борика" приема посетители, разширява се и обогатява видовия си състав.

blago (5).jpeg
BORIKA_EVA.jpg
blago (4).jpeg
bottom of page